Voorbereiding en wat achtergronden
Door: Sander Mooij
Blijf op de hoogte en volg Sander
04 Januari 2006 | Nederland, Heerhugowaard
Ik begon me te orienteren op internet voor een mogelijke reis in Zuid Amerika, en de eventuele mogelijkheden om daar iets van vrijwilligerswerk te doen. Ik weet eigenlijk niet precies hoe ik op Zuid Amerika ben gekomen. In eerste instantie zat ik vooral in m'n hoofd met Argentinie, later kwamen daar Bolivia en Peru bij, waar ik inmiddels al vrij veel over heb gelezen. Chili is dan eventueel een vierde 'logische' bestemming.
Verschillende reisverhalen, forums en sites afstruinend werd me wel duidelijk dat het in die landen erg handig is om een beetje Spaans te spreken, want Engels schijnen ze in China nog beter te spreken. Er bleken veel organisaties te zijn die complete pakketten aanbieden van taalcursussen, verblijf in gastgezin en daarnaast ook mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Mijn idee was om vooral het begin van reis vast te leggen, en voor het verdere verloop nog niet zo veel te plannen.
Ik kwam op een site terecht van Spanish-Language-Travels. Deze organisatie sprak mij wel aan. Het wordt gerund door twee Zuid-Amerika liefhebsters die veel reiservaring hebben en veel bleken te weten. Ze regelen alles via internet, dus de prijzen zijn vrij laag vergeleken met de bekende namen, zoals Travel Active of Activity International.
Na uitgebreid email contact waarin mijn vele vragen werden beantwoord kwamen we tot een globale invulling van de reis. Mijn eerste voorkeur ging naar Spaans les in Sucre, een stad op de hoogvlakte van Bolivia. Dit bleek reistechnisch niet zo handig omdat Bolivia duur is om naar toe te vliegen en bovendien in het midden ligt van het gebied dat ik wil bezoeken. Handiger is het natuurlijk om (globaal) van noord naar zuid te reizen of andersom.
Vandaar dat Arequipa in Peru een logischere bestemming leek. Ik verblijf daar 4 weken in een gastgezin en volg 20 uur per weer priveles Spaans (doordeweeks van 9 tot 13). Wat ik na die tijd ga doen hangt af van wie ik tegenkom en wat de eventuele mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in die buurt of in Bolivia zijn. Ik zou wel iets willen doen wat ook een beetje met m'n opleiding te maken heeft. Verder eindigt m'n reis in Argentinie. Ik vlieg 17 mei terug vanuit Buenos Aires. 18 mei ben ik weer in den Niederlanden...
Even wat over mijn eerste bestemming:
Arequipa is de twee stad van Peru en ligt in het zuiden. Volgens de reisorganisatie is de sfeer daar 'relaxter' dan in Lima of het toeristische Cusco, waar veel meer kleine crimineeltjes rondlopen die het op de toeristen gemund hebben. Maar goed je moet natuurlijk overal op je hoede zijn.
Arequipa ligt op zo'n 2300 meter hoogte. De omgeving bestaat uit hooggebergte met toppen van rond de 6000 meter. Vanuit de stad heb je bijvoorbeeld uitzicht op de besneeuwde vulkaan Misti van 5800 meter hoog. In de buurt ligt de Colca Canyon (een kloof die ruim twee keer zo diep is als de Grand Canyon), en daar ontspringt ergens ook de Amazone. Je kunt in het gebied in ieder geval flinke trektochtjes maken! Het klimaat is in Arequipa is relaxed, vrij droog, veel zon, en het hele jaar temperaturen overdag rond de 21 graden. Als ik er zit staat het zonnetje 's middags loodrecht aan de hemel dus dat wordt lekker smeren. Het is trouwens wel regentijd, maar normaal valt er in januari 30 mm dus dat valt ook wel weer mee. Het zal waarschijnlijk wat vaker bewolkt zijn.
Hoger in de bergen is het natuurlijk een stuk kouder en als je richting de Stille Oceaan rijdt kom je in woestijngebied, daar regent het vrijwel nooit door de koude golfstroom. Aan de andere kant van het Andes-gebergte ligt trouwens het tropisch regenwoud van de Amazone.
Goed, tot zover even deze geografische informatie, ik merk alweer dat ik aan het uitwijden ben over dingen die de meesten waarschijnlijk niet boeien. Het is nu alweer 4 januari 1.16 en ik denk dat het bedtijd is. Morgen nog even wat spullen kopen en laatste dingen regelen, dan nog wat afscheidsmeetings, spullen inpakken en het avontuur kan beginnen.
Groeten, Sander
04 Januari 2006 - 11:29
Huib:
Senders man, mooi avontuurtje, kom je sterker uit. Handjes thuis he:) -
04 Januari 2006 - 13:56
Marianne:
Sander.. dit wordt een supergaaf avontuur. Ik ben jaloers!!
Geniet lekker van alles. Ik zal veel aan je denken en je volgen op je site!
Morgenavond onze afscheidsborrel!! Heb er zin in!
Kus Marianne -
06 Januari 2006 - 14:16
Mikkers:
Senders,
Gisteren was gezellie !
De nieuwe M3 borrel, voor je terugkomst, boeken we snel!!
Joepdoei of kusje doei!